Recept: stamppot met zoete aardappel!

9200000045904645

Sinds ik het boek ‘Chicks love Food – Skinny Six’ heb gekregen van mijn lieve collega’s op stage, heb ik voor het eerst zoete aardappel gegeten. Ik heb al zo vaak recepten voorbij zien komen en dan zag het er altijd zo lekker uit, maar ik heb het nooit geprobeerd. Tot nu. Mijn allereerste ervaring met zoete aardappel was door de ‘zoete aardappelsalade’  van Chicks love Food. Nou ik was gelijk verkocht. Wat een ontzettend lekkere smaak!  In mijn enthousiasme heb ik gelijk twee kilo zoete aardappelen ingeslagen. Nu zelf eens uitzoeken waarmee ik dit nog meer kan klaarmaken.

Ik kwam op het idee om er een stamppot van te maken. In de herfst at ik thuis vaak hutspot, en ik bedacht me dat in plaats van gewone aardappelen je natuurlijk ook gewoon zoete aardappelen kan gebruiken. Nu hou ik zelf nogal van zoet, dus de combinatie van wortelen en zoete aardappelen beviel mij uiterst goed!

Dit is een ontzettend simpel recept:

–  3 zoete aardappelen (middel tot groot)

– 6 winterpenen

– 1 kleine ui

– 2 EL crème fraîche

– één bakje spekjes

Ik heb de aardappelen en wortels eerst geschild en in kleine stukken gesneden. Op deze manier koken ze sneller gaar. Ik heb zelf de aardappelen en wortels tegelijk in kokend water gedaan, maar merkte dat ze wortels veel langer nodig hadden om echt ‘prakgaar’ te worden dan de zoete aardappelen. Daarom is het handig als je eerst de wortelen laat koken, en de zoete aardappelen er wat later bijvoegt. Kook dit tot het gaar is. Omdat ik zelf geen snelkookpan heb, heb ik het gewoon in een normale pan laten koken, en prikte af en toe een stukje eruit om te kijken of het al goed gaar was. De zoete aardappelen hadden ongeveer 10-15 minuten nodig, maar de wortelen zeker wel 25-30 minuten. Wanneer ze bijna gaar waren zette ik de pan met ui en spekjes op het vuur, zodat deze tegelijk met de groentes klaar zou zijn. Wanneer de groentes gaar zijn giet je ze af, en terug in de pan. Nu komt het handige gedeelte, ik kom er hier namelijk achter dat er in mijn hele studentenhuis geen stamper aanwezig is, dus prak ik alles met een vork. Tja dat dat nou niet super handig, maar het is op zich te doen. Tijdens het prakken voeg ik ook twee eetlepels crème fraîche toe, maar dit kun je ook vervangen door iets anders om het romiger te maken.   En ten slotte kun je de spekjes en ui  erbij doen.

Als je nou niet zo van het hele zoete eten bent, kun je er ook nog altijd wat kruiden of zelfs  een paar druppels tabasco door doen.

hutspot

Deze ‘hutspot’ is mij ontzettend goed bevallen. Nu op naar het volgende experiment met zoete aardappelen. Wat maken jullie meestal klaar met zoete aardappelen?

With kind regards,

Eline

2 thoughts on “Recept: stamppot met zoete aardappel!

  1. Fijn dat het boek je inspireert! De stampot ga ik binnenkort ook even maken, ben benieuwd. Je kunt zelf ook lekkere frietjes maken van zoete aardappel. Jammie!

    Liked by 1 person

  2. The boys and I get together and talk about what it means to be 40+ and have we done enough. None of us feel that we have.During times like this I turn to Dr. Seuss and read “Oh The Places Yol8u&217;#l Go.”

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s